MPPT şarj kontrol cihazı kaç watt panel
PWM şarj kontrol cihazı kaç watt panel
Paneller Nasıl Adlandırılmalı?
12v panel, 24v panel gibi adlandırmalar yanlış yönlendirmelere sebep olabilmektedir.
Genellikle satıcı firmalar bu adlandırmaları kullanmaktadırlar. Bu şekilde adlandırmalar, son kullanıcının belirli birtakım bilgilerden mahrum bırakılması demektir. Son kullanıcı 12v veya 24v tesisatında kullanabileceği panel değerlerinin nereden kaynaklandığını bilmelidir. Bunun bilinmesi demek, kişi kendisine dayatılacak olan yanlış bilgileri sorulama imkanına sahip olacaktır.
Bu adlandırmaya konu olan voltaj Maksimum güç voltajıdır.
Panellerde dikkate alınması gereken Maksimum güç voltajıdır. (Vmp)
Vmp 24v üzerinde ise 24v panel olarak adlandırılıyor.
Böyle bir panel MPPT şarj kontrol cihazı veya MPPT şarj özellikli
inverter kullanmak kaydı ile 12v devrelerde de kullanılabilir.
12v devrelerde, PWM özellikli bir cihaz kullanılır ise, % 40 ile % 50 aralığında kayıp oluşur. PWM özellikli şarj kontrol cihazı veya inverterler doğru hesapla yapılarak seçim yapılması çok önemlidir. 400w üzeri panellerde PWM şarj kontrol cihazı kullanılmaz, MPPT şarj kontrol cihazı kullanmak gerekir gibi yanlış bilgiler bulunmaktadır. 80 A PWM şarj kontrol cihazı 12v devrede 960w güce sahip. 960w gücünde bir panel devresine bağlanabilir. 12v veya 24v panel yönlendirmesi gibi 400w yönlendirmesi, yanlış olan bu. Burada ki mantığın bilinmesi önemlidir.
Panellerin seri bağlantısında da, şarj kontrol cihazı veya inverterin doğru hesaplama yapılarak seçilmesi önemlidir. Seri devrelerde, Cihazların giriş voltajları için açık devre voltajı Voc yükselmektedir. Cihazların giriş voltajı, yükselen voltaj değerleri göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.
Panel etiketlerinde 1000v veya 1500v değerleri seri bağlama değeridir.
42v Voc açık devre voltajı olan panel 23 adet seri bağlanarak 1000v devre kurulabilir.
”Voc” voltajında artış değeri dikkate alındığında bu 20 civarında panel demektir.
1-24v akülü devrelerde, kurşun asit akü şarj kesim seviyesi 28,4 ila 28,8v olarak ifade edilmektedir.
2-Şarj kontrol cihazı ve Şarjlı inverterlerin, şarja başlama tetikleme voltaj seviyelerinin 28,8v voltajından 1 ila 2v üzerinde olduğu da ifade ediliyor.
3-Panel Vmp maksimum güç voltajı dikkate alınırken; panel sıcaklığı ve gölgelenmelerde yaklaşık %20 ye yakın kayıp oluştuğu da ifade edilmektedir.
Buna göre bir panelin verimli çalışması için;
Vmp voltajının kayıp düşüldükten sonra yaklaşık 29,8 ila 30,8v üzerinde olması gerekir. Buda panel Vmp voltajının yaklaşık 34v civarında olması gerektiği ortaya çıkmaktadır.
örnek olarak 3 panelin seri bağlanması 102v yapar, buda 30,8v ile 102v aralığında çok büyük bir kazanç sağlar.
Dezavantaj; sadece bir panelin gölgelenmelerde etkilenmesi sonucu diğer panellerde buna uyar.
Avantaj; panellerin Vmp voltajında 102-30,8v =71,2v luk bir farkın oluşmasıdır. Buna en güzel örnek, bir hortumun üzerine 3 adet vana bağlandığında, bir vananın yarın kapatılması hortumdan geçen suyun yarıya düşmesi demektir.
Paralel bağlı devrelerde 34v- 30,8v = 3,2v fark çok düşük bir değerdir.
Örnek seri bağlantıda yaşanan bir vananın etkisi paralel bağlı vanalarda sadece kendi hattını ilgilendirir. Diğer iki vanadan geçen su miktarında düşme olmaz. Sadece su seviyesi seri devrede 102 cm iken, paralel devrede 34 cm olmaktadır. 34 cm seviye çok büyük bir dezavantajdır.
Paneller seri devrelerde, MPPT cihazlar kullanılması verimlilik açısından önemlidir. Çok iyi hesaplama ile, kayıplar dikkate alınarak PWM cihaz kullanılması tercih edilebilir.
Panel Maksimum güç voltajı (Vmp) ile Akü şarj kesim veya cihaz şarj tetikleme voltajları arasındaki fark olabildiğince yüksek olmalıdır.
Güneş Paneli Etiketi Okuma
400w Güneş Paneli Seri Bağlantı Hesaplaması
*Ürün katalog bilgilerini dikkate alınız
**Bu Bilgi ve Planlar Mühendislik Kontrolü Şartı ile Kullanılabilir. Aksi taktirde Tüm Sorumluluk Bunları Kullanan Kişiye Aittir